inspiratie plezier leiderschap intens vertrouwen zelfbewust energiek sensitief kwaliteit effectief creatief doelgericht persoonlijk veilig resultaat geduldig eigenwijs krachtig onafhankelijk ervaring bewegend vrij inspiratie plezier leiderschap intens vertrouwen zelfbewust energiek sensitief kwaliteit effectief creatief doelgericht persoonlijk veilig resultaat geduldig eigenwijs krachtig onafhankelijk ervaring bewegend vrij inspiratie plezier leiderschap intens vertrouwen zelfbewust energiek sensitief kwaliteit effectief creatief doelgericht persoonlijk veilig resultaat geduldig eigenwijs krachtig onafhankelijk ervaring bewegend vrij

Loopbaanankers

Hoe vind je een baan die past bij datgene wat jij de moeite waard vindt in het leven? Een moeilijke vraag, waar niet zonder meer een antwoord op bestaat. Wel heeft onderzoek laten zien dat als je weet wat je waarden zijn en je een baan kiest die overeenkomt met die waarden, je veel meer kans maakt om gelukkig te zijn in die baan. Die waarden heten loopbaanankers of carrièreankers. Ben je bijvoorbeeld creatief in hart en nieren, dan zul je je in een routinebaan als snel gaan vervelen. En dat geldt ook voor minder extreme voorbeelden. Werk dat jouw belangrijkste loopbaananker bevat, verschaft je meer bevrediging en een gevoel van 'op je plaats' te zijn, dan werk dat niet overeenkomt met het loopbaananker dat het meest bij je past.

Er zijn 8 loopbaanankers:

 1. Deskundigheid/functioneel

  Je vindt de inhoudelijke kant van je werk het belangrijkst en daar ontleen je je gevoel van eigenwaarde aan. Je wilt graag een deskundige zijn die wordt geraadpleegd. Je bent een specialist of op weg om er een te worden.
 2. Algemeen management

  Je bent resultaatgericht en vooral een generalist. Je wil graag snel richting de top en hebt de ambitie om manager te worden. Je bent je ervan bewust dat je daarvoor een schaap met vijf poten moet zijn en je ontwikkelt je ook zo: je bent analytisch en kunt goed beslissingen nemen, je kunt goed samenwerken en communiceren en je beschikt over mensenkennis.
 3. Autonomie/onafhankelijkheid

  Je werkt graag zelfstandig en vindt het heel belangrijk dat je de dingen op jouw manier kunt doen. In je werk en manier van beslissingen nemen ben je heel autonoom en onafhankelijk. Je ervaart regels als een belemmering. Je wilt je wel richten naar doelen, maar je bepaalt zelf de weg erheen.
 4. Zekerheid/stabiliteit

  Je wil altijd weten waar je aan toe bent en je vindt risico's gauw eng. Je hecht veel waarde aan een vaste aanstelling en heldere arbeidsvoorwaarden. Je voelt je ook behoorlijk betrokken en loyaal aan de organisatie waar je werkt. Je hebt niet de ambitie om koste wat kost hogerop te komen. Je volgt liever een duidelijk en vast omlijnd carrièrepad.
 5. Ondernemingsgerichte creativiteit

  Je houdt van zelf creëren en wilt graag iets in de markt zetten. Je droomt van een eigen bedrijf en je vindt het spannend om iets nieuws op te zetten of een bestaand initiatief nieuw leven in te blazen. Je bent creatief in het bedenken van ideeën om ze te verwezenlijken. Je wil graag naamsbekendheid verwerven. Je doel is geld te verdienen met wat je zelf tot stand hebt gebracht.
 6. Dienstverlening/toewijding aan een zaak

  Je wilt graag iets doen of maken waar anderen wat aan hebben. In je hart wil je de wereld verbeteren. Je bent niet zozeer loyaal aan een organisatie maar je wil voornamelijk een rechtvaardig of menswaardig doel bereiken. Je vindt het belangrijk erkenning te krijgen voor je inzet voor dat doel.
 7. Uitdaging

  Je bent iemand die altijd moeilijke uitdagingen aangaat en die wil overwinnen. Je gaat de concurrentie aan of je strijdt met jezelf om de dingen steeds weer beter te doen. Je haat routine en je wil steeds wat nieuws. Je legt de lat voor jezelf alsmaar weer hoger en bent ambitieus. Je hebt een grote intrinsieke motivatie.
 8. Levensstijl

  Je vindt je werk niet het belangrijkste in het leven; het werk dat je doet moet vooral zinvol zijn en passen bij wie je als mens bent. Je doet er alles aan om je werk- en privéleven in balans te laten zijn.

Loopbaanankers kunnen een drijfveer vormen bij keuzes die je in de loop van je carrière maakt. Vaak ben je je niet bewust van je loopbaanankers. Als je echter keuzes maakt die haaks staan op jouw ankers, komen ze aan de oppervlakte omdat het gaat wringen. Ken je ze wel en houd je er rekening mee, dan zullen ze bijdragen aan zowel je zelfbeeld als je zelfverwezenlijking: je doet wat het meest bij je past. Het ene loopbaananker is daarmee dus ook niet beter of slechter dan een ander loopbaananker.

Natuurlijk kun je tijdelijk genoodzaakt zijn om voor iets te kiezen dat niet in overeenstemming is met je loopbaananker. Als je zonder werk zit en je hebt dringend geld nodig, dan zul je alles aanpakken wat voorhanden is. Ook gezondheidsredenen of zorgtaken kunnen ervoor zorgen dat je andere carrièrestappen zet dan je hart je ingeeft. Het zijn allemaal factoren waar je rekening mee moet houden. Maar uit onderzoek blijkt dat veel mensen gaandeweg toch steeds uitkomen bij hun meest geëigende loopbaananker.

Fotografie © Jet Mesman | Webdesign © DKF